Rímsky kmín je jedno zo základných korení pri varení podľa ajurvédy. Stimuluje trávenie, znižuje nafukovanie, odstraňuje tráviace potiaže. Zlepšuje vstrebávanie minerálnych a stopových prvkov. Pôsobí proti hnačke, zvracaniu a bolestiam brucha.
Detoxikuje organizmus, podporuje trávenie a činnosť pečene. Harmonizuje všetky konštitúcie. Zabraňuje hypoglykémii, podporuje tvorbu glukózy. Používa sa na dochutenie kaší, sladkých a ovocných jedál a na prípravu horúcich nápojov (čaje, varené víno).
V ajurvéde sa zázvor používa pri poruchách trávenia. Pojedaný v malých množstvách lieči bolesti žalúdku, a zázvorový čaj je vynikajúcim liekom proti nachladnutiu.
Korenie adžvan, známe tiež ako koptská rasca, je dobrým pomocníkom pri problémoch s trávením. Plody tejto jednoročnej rastliny sa používajú tiež na pomoc s nadúvaním. Vďaka antibakteriálnym a fungicídnym účinkom podporuje liečbu kašľa, chrípky a pomáha zmierňovať astmu. Naviac má stimulujúce a afrodiziakálne účinky. Adžvan sa obvykle praží alebo vypráža...
Podporuje trávenie pri zažívacích problémoch, antioxidant, zvláčňuje a čistí pokožku, pôsobí proti mikróbom, pri bolestiach v krku, chronickom kašli, pri žlčníkových problémoch.
Škorica mletá - korenie, ktoré vzniká mletím kôry škoricovníka. Používa sa predovšetkým do sladkých jedál, múčnikov, kaší, cukroviniek, ale tiež do nápojov ako je cappuccino, varené víno či jogurtové lassi.
Kardamóm patrí k najstaršiemu a najcennejšiemu koreniu sveta hneď po šafráne a vanilke. Je vhodný do múčnikov, ovocných pokrmov či šalátov, pečiva, kávových nápojov, čajových zmesí. Chuť kávy a čaju ľahko prehĺbi a príjemne ochutí.Upokojuje reumatické a obličkové bolesti.
Horčicové semiačka - horčica patrí medzi stáročia používaná korenina. Používajú sa celé semená, pomletý prášok, drvené semená, pasta aj olej. je súčasťou takmer všetkých výrazných jedál a bežne používaným korením v indickej kuchyni. Osmažením v oleji získavajú jemnejšiu orieškovú príchuť, a pokiaľ ju pridáte na konci varenia uchováva si svoju ostrú chuť...
Himalájska soľ ružová jemne mletá 500g ,obsahuje veľké množstvo minerálov a stopových prvkov v prirodzednej podobe. Soľ sa ťaží ručne, je obmývaná a sušená na slnku.
Černucha (semená) má príjemnú vôňu a ľahko pálivú chuť. Používa sa pri pečení bravčového, kuracieho a hovadzieho masa. Podľa ajurvédy má horkú chuť a suchú povahu, napomáha pri trávení.
Kurkuma podporuje trávenie pri zažívacích problémoch, pôsobí proti mikróbom, chronickom kašli, bolestiach v krku, zápaloch čreva, alergiách, regeneruje pečeň, znižuje cholesterol, je silný antioxidant, pomáha pri cukrovke.
Kurkuma dlhá /Curcuma longa/ je bylina pôvodom z Indie z ktorej sa už tisíc rokov používa oddenok výraznej chuti a farby. Je antioxidant, podporuje normálne fungovanie trávenia a činnosť pečene, kardiovaskulárneho systému - krvný obeh, imunitný systém, stav kĺbov a kostí, činnosť nervovej sústavy, funkciu dýchacieho systému, normálny stav pokožky.
Kala nimak čiže "Čierna soľ" má v skutočnosti ružovo - šedú farbu, a to vďaka vysokému obsahu železa a minerálov. Neobsahuje pridaný jód. Môžeme ju použiť do slaných nápojov, ovocných pochutín, šalátov, zálievok, na chlebíčky a pečivo. Má veľa terapeutických vlastností, pomáha pri trávení a je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pretože neobsahuje...
Kala nimak čiže "Čierna soľ" má v skutočnosti ružovo - šedú farbu, a to vďaka vysokému obsahu železa a minerálov. Neobsahuje pridaný jód. Môžeme ju použiť do slaných nápojov, ovocných pochutín, šalátov, zálievok, na chlebíčky a pečivo. Podľa tradičnej indickej ajurvédskej medicíny má čierna soľ veľa terapeutických vlastností.Zlepšuje zrak a napomáha...
Korenie čierne mleté - univerzálne korenie, ktoré sa pre svoju pálivú a ostrú chuť využíva predovšetkým na dochutenie do polievok, omáčok.
Obrázok je ilustračný. Farba mažiaru sa môže líšiť v závislosti od druhu mramoru použitého na jeho výrobu. Mažiare sa používajú na : drvenie obilia, korenia, byliniek. Takto spracované prísady sú stále čerstvé a tak dodajú vašim jedlám nezameniteľnú chuť.
BIO PIPAL korenie dlhé mleté - korenie je veľmi pálivé, má mierne sladkú chuť aj vôňu. Môžete ho používať na prípravu zmesí a šalátov.
Chana Masala - koreniaci prípravok určený k príprave strukovinových pokrmov. Používa sa predovšetkým v Indii a Pakistane. V poslednej dobe sa teší čoraz väčšej obľube aj v slovenskej kuchyni.
BIO Rímska rasca celá - korenie je vhodná predovšetkým do zeleninových a strukovinových jedál. Je vyhľadávaná pre svoju originálnu arómu. Dodáva lahodnú chuť tvarohu, jogurtovým nápojom, dressingom, zemiakom, šalátom, slaným pochutinám a pečivu.
Himalájska soľ jemne mletá bylinná je koreniaci prípravok zložený z himalájskej soli, ktorá obsahuje veľa minerálov, aromatické bylinky, ktoré dávajú jedinečnú chuť, ktorá má mnohoraké využitie.
Himalájska soľ biela Harissa je koreniaci prípravok zložený z himalájskej soli, ktorá obsahuje veľa minerálov. Korenia Harrisa dávajú soli jedinečnú chuť a tá má mnohoraké využitie - do slaných jedál, nátierok, na grilovanie.
Himalájska soľ biela Talianska je koreniaci prípravok zložený z himalájskej soli, ktorá obsahuje veľa minerálov. Zmes korenia dávajú soli jedinečnú chuť a tá má mnohoraké využitie.
Himalájska soľ s morskou riasou Kombu je ochutená koreniaca zmes používaná rovnako ako bežná kamenná soľ.
Himalájska soľ (NaCl) 98%, 2% ostatné minerály ( síra, vápnik, horčík, draslík, kremík, železo...) cesnak mletý, petržlen, ligurček bez glutamanu sodného, bez pridaných farbív a konzervantov
BIO Sušený mletý zázvor má trochu jemnejšiu a nie tak ostrú chuť ako zázvor čerstvý. Je veľmi často vyhľadávaný v orientálnej kuchyni. Je vhodný najmä do zeleninových a strukovinových jedál. Pridáva sa tiež do perníkov a sušienok, kompótov, ovocných šalátov. Zvýrazní chuť plniek a možno ho použiť aj do marinád.
Cesnak mletý – je jedno z najrozšírenejších korení sveta. Používa sa v celej Európe, Ázii a Amerike pre svoju nezameniteľnú arómu. Výborne sa hodí do pomazánok, šalátov, jedál zo zeleniny, strukovín, obiľovín a húb. Dochucujú sa ním oleje aj ocot. Cesnak je významnou liečivou rastlinou.
Chilli papričky celé – korenie, ktoré aj v malom množstve dodá pokrmom šmrnc. Sú vhodné do všetkých pokrmov, ktoré majú mať pálivú chuť. Papričky doporučujeme nadrviť. Zloženie: Paprika kríčková (Capsicum frutescens) Skladujte: v suchu a chlade. Po otvorení odporúčame uchovávať vo vzduchotesnej nádobe. Krajina pôvodu: India Obsah balenia: 20g
Horčičné semienko biele celé – korenie, ktoré sa často využíva v kuchyni. Najznámejšie je spracovanie semienok na obľúbenú pikantnú pochutinu horčicu. Ďalej sa využíva na konzerváciu zeleniny (kapusty, červenej repy, paradajok, húb, uhoriek), ale môžeme ich tiež využiť pri príprave dusenej zeleniny, na prípravu dipov či omáčiek.
Kalonji je tiež nazývaná černuška či semená čiernej cibule. Hodí sa do sladkých aj slaných jedál, kde ju môžete pre zjemnenie pokrmu použiť ako náhradu korenia. Využijete ju pri príprave pečiva, strukovín, syrov aj orientálneho kari.
Kurkuma celá – korenie, ktoré sa odpradávna používa v orientálnej kuchyni pre svoju krásne žltooranžovú farbu a mnoho významných účinkov. Používa sa do ryžových jedál, ale tiež do zeleninových jedál, dresingov, marinád či polievok. V poslednej dobe je však stále viac obľúbená v českej a slovenskej kuchyni. Kurkumu celú je potrebné nastrúhať alebo rozdrviť...
Chilli mleté - korenie, ktoré je veľmi vyhľadávane pre svoju výraznú pálivú chuť do množstva pokrmov, predovšetkým do guľášov, zelených pokrmov, mexických, indických a čínskych jedál, dusených zeleninových zmesí a vyprážaných pokrmov. Chilli kombinujeme zvyčajne so sladkou paprikou. Extra pálivé.
BIO Chili sa pre svoju veľmi pálivú chuť a výraznú arómu používa do jedál hlavne v indickej, čínskej a juhoamerickej kuchyni. Chilli používame veľmi opatrne do gulášov, kapustových pokrmov, mexických, indických a čínskych jedál, dusených zmesí zeleniny, ryžových pokrmov. V pokrmoch kombinujeme chilli spravidla so sladkou paprikou. Chilli papričky...
Šafran - korenie, ktoré sa využíva do rizota, do polievok. Farbí pečivo, koláče a pod. Je dobrý s mrkvou, špargľou, hubami, pórom, tekvicou a špenátom.
Čatní (alebo tiež chutney) je korenistá omáčka z najrôznejších druhov ovocia alebo zeleniny, ktorá má za úlohu zjemniť výraznú chuť pokrmu alebo naopak dokoreniť jemné jedlo. Dochucuje sa octom a cukrom, konzistenciou nám potom môže pripomínať naše marmelády. Mangové čatní je najznámejšou a veľmi obľúbenou indickou klasikou, hodí sa priamo pri varení ako...
Cesnakový prášok je vhodnou alternatívou čerstvého cesnaku. Použite ½ čajovej lyžičky namiesto 2 strúčikov čerstvého cesnaku.
Základ indickej kuchyne Ak milujete indickú kuchyňu, bez kvalitného kari korenia sa zrejme nezaobídete. Základ tejto zmesi tvorí koriander, rasca a kurkuma, ktorá vašim pokrmom dodá sýto žltú farbu a typickú korenistú chuť. Vďaka feniklu vyniká nasladlou vôňou, ktorá vašim jedlám dodá nádhernú arómu.
Jedinečná štipľavá chuť kurkumy zlepší chuť a pridá farbu tradičnej indickej masale a ryžovým pokrmom. Kurkuma má nielen široké využitie v gastronómii, ale je tiež veľmi uznávaná celostnou a ajurvédskou medicínou. TIP: Vyrobte si Kurkumové mlieko na podporu organizmu!
Základ indickej kuchyne Ste milovníkmi indickej kuchyne? Potom u vás nesmie chýbať kvalitné kari korenie, bez ktorého sa nezaobídete. Základom tejto zmesi je koriander, rasca a kurkuma. Tá dodá pokrmom sýto žltú farbu a typickú korenistú chuť, a fenikel zase neodolateľnú nasladlú vôňu.
Indické korenie so špecifickou vôňou, ktorým môžete nahradiť klasickú cibuľu a cesnak. Aromatické živice koreňa Ferula asafoetiada sa tiež hovorí ločidlo alebo čertovo lajno. Korenie má výraznú špecifickú vôňu, preto sa odporúča používať ho vo veľmi malom množstve a v kombinácii s ďalším korením!
Ak milujete indickú kuchyňu, bez kvalitného kari korenia sa zrejme nezaobídete. Základ tejto zmesi tvorí koriander, rasca a kurkuma, ktorá vašim pokrmom dodá sýto žltú farbu a typickú korenistú chuť.
Koriander mletý – korenie, ktoré sa využíva predovšetkým do zeleninových jedál. Do dusenej zeleniny, polievok aj do sterilizovanej zeleniny. V poslednej dobe sa častejšie využíva v mletej podobe aj do pečiva či sladkých koláčov.
Dymová soľ je určená na prípravu všetkých pokrmov, ktorým chcete dodať údenú vôňu. Vhodná je do kapustnice, alebo ju pridajte tesne pred koncom pečenia alebo grilovania. Používa sa tiež na francúzske zemiaky, zapekané cestoviny, do pomazánok, ale predovšetkým na grilovanie (ideálne potrieť na záver).
BIO Kari pasta jemná, bohatá na bielkoviny. Je výborná ako pikantný dip, alebo na prípravu indického kari.
Severoindická kari pasta je zmesou ostrého korenia, paradajok a ghí. Používa sa na prípravu výdatných zeleninových či mäsových pokrmov.
Čierne korenie je korenie, ktoré nájdeme vo všetkých kuchyniach sveta. Guľôčky čierneho korenia sú plody piepra čierneho, ktoré sa zberajú ešte v nezrelom stave. Pochádza z oblasti Indie, odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Rôznym spracovaním sa vyrába korenie čierne, zelené a biele. Čierne korenie je najpoužívanejšie. Má príjemnú zemitú arómu, ktorá sa...
Zabudnite na čínsku škoricu zo supermarketov, akonáhle ochutnáte tú cejlónsku, už nebudete chcieť inú. Cejlónska škorica vás prekvapí svojou jemnejšou a sladšou chuťou s ovocným nádychom, ale najmä obsahuje len minimálne množstvo kumarinu. Narozdiel od čínskej škorice je tá cejlónska nazývaná tiež ako škorica pravá (Cinnamomum verum/zeylonicum), má viac...
Škorica cejlónska má krásnu jemnú vôňu a tropickú ovocnú chuť s citrónovými tónmi. Pestuje sa najmä na Srí Lanke, nájdeme ju aj na Madagaskare či v Karibiku. Ako korenie sa vo svete používajú hlavne 3 druhy škorice: škorica cejlónska, indonézska a čínska. Cejlónsku škoricu označujú mnohí kuchári a cukrári za tú najlepšiu. Má čistú chuť bez stôp...
Kurkuma, žlté korenie, ktoré sa vyrába zo sušených mletých podzemkov kurkumovníka dlhého. Pochádza z južnej Ázie a jeho najväčším producentom je India. Kurkuma obsahuje okolo 5 % éterického oleja, ktorého hlavnou zložkou je žlté farbivo kurkumín. Práve ono dodá pokrmom farbu a pikantnosť.
Dokážete si predstaviť indickú kuchyňu bez kardamómu? Rozhodne nie. Toto prastaré korenie sa perfektne hodí nielen k ryži, rôznym mäsovým a zeleninovým zmesiam, ale aj k strukovinám, do čaju alebo kávy. Má veľmi príjemnú citrusovú chuť s ľahko pikantnou dohrou, ktorú si zamilujete. Je navyše bohatý na železo a mangán a po vanilke a šafrane sa radí medzi...
Dokážete si predstaviť indickú kuchyňu bez kardamómu? Rozhodne nie. Toto prastaré korenie sa perfektne hodí nielen k ryži, rôznym mäsovým a zeleninovým zmesiam, ale aj k strukovinám, do čaju alebo kávy. Má veľmi príjemnú citrusovú chuť s ľahko pikantnou dohrou, ktorú si zamilujete.