Kurkuma podporuje trávenie pri zažívacích problémoch, pôsobí proti mikróbom, chronickom kašli, bolestiach v krku, zápaloch čreva, alergiách, regeneruje pečeň, znižuje cholesterol, je silný antioxidant, pomáha pri cukrovke.
Korenie čierne mleté - univerzálne korenie, ktoré sa pre svoju pálivú a ostrú chuť využíva predovšetkým na dochutenie do polievok, omáčok.
BIO Rímska rasca celá - korenie je vhodná predovšetkým do zeleninových a strukovinových jedál. Je vyhľadávaná pre svoju originálnu arómu. Dodáva lahodnú chuť tvarohu, jogurtovým nápojom, dressingom, zemiakom, šalátom, slaným pochutinám a pečivu.
Zeler používali ako korenie už starí Egypťania. V českej kuchyni patrí k veľmi obľúbeným korením a napríklad staročeská zemiaková sa bez neho nezaobíde. Zloženie: Zelerová vňať sušená drvená Bez GLUTAMANU, LEPKU, SOLI, FARBÍV A KONZERVANTOV
Čierne korenie je korenie, ktoré nájdeme vo všetkých kuchyniach sveta. Guľôčky čierneho korenia sú plody piepra čierneho, ktoré sa zberajú ešte v nezrelom stave. Pochádza z oblasti Indie, odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Rôznym spracovaním sa vyrába korenie čierne, zelené a biele. Čierne korenie je najpoužívanejšie. Má príjemnú zemitú arómu, ktorá sa...
Zabudnite na čínsku škoricu zo supermarketov, akonáhle ochutnáte tú cejlónsku, už nebudete chcieť inú. Cejlónska škorica vás prekvapí svojou jemnejšou a sladšou chuťou s ovocným nádychom, ale najmä obsahuje len minimálne množstvo kumarinu. Narozdiel od čínskej škorice je tá cejlónska nazývaná tiež ako škorica pravá (Cinnamomum verum/zeylonicum), má viac...
Škorica cejlónska má krásnu jemnú vôňu a tropickú ovocnú chuť s citrónovými tónmi. Pestuje sa najmä na Srí Lanke, nájdeme ju aj na Madagaskare či v Karibiku. Ako korenie sa vo svete používajú hlavne 3 druhy škorice: škorica cejlónska, indonézska a čínska. Cejlónsku škoricu označujú mnohí kuchári a cukrári za tú najlepšiu. Má čistú chuť bez stôp...
Kurkuma, žlté korenie, ktoré sa vyrába zo sušených mletých podzemkov kurkumovníka dlhého. Pochádza z južnej Ázie a jeho najväčším producentom je India. Kurkuma obsahuje okolo 5 % éterického oleja, ktorého hlavnou zložkou je žlté farbivo kurkumín. Práve ono dodá pokrmom farbu a pikantnosť.
Dokážete si predstaviť indickú kuchyňu bez kardamómu? Rozhodne nie. Toto prastaré korenie sa perfektne hodí nielen k ryži, rôznym mäsovým a zeleninovým zmesiam, ale aj k strukovinám, do čaju alebo kávy. Má veľmi príjemnú citrusovú chuť s ľahko pikantnou dohrou, ktorú si zamilujete. Je navyše bohatý na železo a mangán a po vanilke a šafrane sa radí medzi...
BIO Senovka grécka celá – korenie, ktorá má významnú pozíciu predovšetkým v indickej vegetariánskej kuchyni. Používa sa pri príprave polievok, omáčok, všetkých druhov indického karí, nátierok, zeleninových, strukovinových a dusených pokrmov.
BIO Garam masala - zmes korenia, ktorá je určená predovšetkým pre prípravu zeleninových a strukovinových jedál. Táto veľmi aromatická zmes korenia a čierneho korenia sa do pokrmov pridáva až na konci, aby sa čo najviac zachovala jej jedinečná chuť.
Koriander znižuje pálivosť a ostrosť pikantných jedál. Predstavuje základ mnohých zmesí a možno ním tiež dochutiť zeleninové pokrmy a pečené koláče s jesenným ovocím, rovnako ako sladkokyslé nálevy.
Kari Thajské – zmes korenia vhodná predovšetkým do orientálnych zeleninových zmesí, do polievok alebo do všetkých pokrmov z tofu.
Bylinkové maslo – koreniaca zmes určená na výrobu bylinkového masla, výnimočne chutí na dusenej alebo grilovanej zelenine, vhodná na zapečenie cestovín, ryžu, jogurty, šaláty, dresingy, na varenie zemiakov, alebo len na chlieb s maslom.
Farmárske zemiaky – koreniaca zmes sypká s restovanou cibuľkou, ktorá dodá všetkým zemiakovým pokrmom lahodnú chuť a vôňu. Je vhodná na ochutenie pečených a grilovaných zemiakov, ale aj do iných zemiakových či zeleninových pokrmov.
Nerafinovaná vulkanická soľ, známa tiež ako kala namak sa ťaží ručne v sopečných oblastiach Pakistanu. V skutočnosti je skôr ružovo-šedá vďaka vysokému obsahu železa a iných, pre človeka dôležitých minerálov. Vďaka svojej typicky vajíčkovej chuti oživuje a dochucuje akékoľvek jedlo. Himalájska soľ na rozdiel od tej klasickej bielej nie je rafinovaná,...
Kardamóm znižuje zahlieňujúci účinok mlieka a mliečnych výrobkov. Detoxikuje kofeín v káve. Zlepšuje chuť a arómu jedál. Podporuje trávenie, zvlášť v kombinácii so škoricou a muškátovým orieškom, zabraňuje hnačkám, znižuje plynatosť a bolesť žalúdka, podporuje vstrebávanie živín z potravy. Chráni pred prekyslením organizmu. Zloženie: Kardamom obyčajný...
Horčičné semená pochádzajú z rôznych oblastí južnej Európy a západnej Ázie, pričom u nás sú známe tri hlavné druhy - biela (žltá), hnedá a čierna. Jednoducho povedané, čím svetlejšie semeno, tým jemnejšia a miernejšia chuť. Celé semená však vo všeobecnosti nemajú výraznú vôňu a ich štipľavá aróma a výrazná chuť sa prejaví až po rozdrvení alebo pomletí a...
Čierna horčica je jedným z najobľúbenejších korenín používaných v indickej kuchyni na marinády, vegetariánske jedlá a iné.