Kurkuma podporuje trávenie pri zažívacích problémoch, pôsobí proti mikróbom, chronickom kašli, bolestiach v krku, zápaloch čreva, alergiách, regeneruje pečeň, znižuje cholesterol, je silný antioxidant, pomáha pri cukrovke.
Korenie čierne mleté - univerzálne korenie, ktoré sa pre svoju pálivú a ostrú chuť využíva predovšetkým na dochutenie do polievok, omáčok.
Fenikel má sladkastú chuť podobá sa anízu. Pridáva sa do chlebu, voňavých medovníkov alebo pečiva. Celý sa pridáva do nakladanej zeleniny napr. červenej repy. Podporuje dýchaciu sústavu a zbavuje hlienu. Podporuje laktáciu, zabraňuje či zmierňuje nadúvanie a bolestivosť bruška.
BIO Rímska rasca celá - korenie je vhodná predovšetkým do zeleninových a strukovinových jedál. Je vyhľadávaná pre svoju originálnu arómu. Dodáva lahodnú chuť tvarohu, jogurtovým nápojom, dressingom, zemiakom, šalátom, slaným pochutinám a pečivu.
Zeler používali ako korenie už starí Egypťania. V českej kuchyni patrí k veľmi obľúbeným korením a napríklad staročeská zemiaková sa bez neho nezaobíde. Zloženie: Zelerová vňať sušená drvená Bez GLUTAMANU, LEPKU, SOLI, FARBÍV A KONZERVANTOV
Čierne korenie je korenie, ktoré nájdeme vo všetkých kuchyniach sveta. Guľôčky čierneho korenia sú plody piepra čierneho, ktoré sa zberajú ešte v nezrelom stave. Pochádza z oblasti Indie, odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Rôznym spracovaním sa vyrába korenie čierne, zelené a biele. Čierne korenie je najpoužívanejšie. Má príjemnú zemitú arómu, ktorá sa...
Zabudnite na čínsku škoricu zo supermarketov, akonáhle ochutnáte tú cejlónsku, už nebudete chcieť inú. Cejlónska škorica vás prekvapí svojou jemnejšou a sladšou chuťou s ovocným nádychom, ale najmä obsahuje len minimálne množstvo kumarinu. Narozdiel od čínskej škorice je tá cejlónska nazývaná tiež ako škorica pravá (Cinnamomum verum/zeylonicum), má viac...
Škorica cejlónska má krásnu jemnú vôňu a tropickú ovocnú chuť s citrónovými tónmi. Pestuje sa najmä na Srí Lanke, nájdeme ju aj na Madagaskare či v Karibiku. Ako korenie sa vo svete používajú hlavne 3 druhy škorice: škorica cejlónska, indonézska a čínska. Cejlónsku škoricu označujú mnohí kuchári a cukrári za tú najlepšiu. Má čistú chuť bez stôp...
Kurkuma, žlté korenie, ktoré sa vyrába zo sušených mletých podzemkov kurkumovníka dlhého. Pochádza z južnej Ázie a jeho najväčším producentom je India. Kurkuma obsahuje okolo 5 % éterického oleja, ktorého hlavnou zložkou je žlté farbivo kurkumín. Práve ono dodá pokrmom farbu a pikantnosť.
BIO Senovka grécka celá – korenie, ktorá má významnú pozíciu predovšetkým v indickej vegetariánskej kuchyni. Používa sa pri príprave polievok, omáčok, všetkých druhov indického karí, nátierok, zeleninových, strukovinových a dusených pokrmov.
BIO Garam masala - zmes korenia, ktorá je určená predovšetkým pre prípravu zeleninových a strukovinových jedál. Táto veľmi aromatická zmes korenia a čierneho korenia sa do pokrmov pridáva až na konci, aby sa čo najviac zachovala jej jedinečná chuť.
Koriander znižuje pálivosť a ostrosť pikantných jedál. Predstavuje základ mnohých zmesí a možno ním tiež dochutiť zeleninové pokrmy a pečené koláče s jesenným ovocím, rovnako ako sladkokyslé nálevy.
Kari Thajské – zmes korenia vhodná predovšetkým do orientálnych zeleninových zmesí, do polievok alebo do všetkých pokrmov z tofu.
Bylinkové maslo – koreniaca zmes určená na výrobu bylinkového masla, výnimočne chutí na dusenej alebo grilovanej zelenine, vhodná na zapečenie cestovín, ryžu, jogurty, šaláty, dresingy, na varenie zemiakov, alebo len na chlieb s maslom.
Farmárske zemiaky – koreniaca zmes sypká s restovanou cibuľkou, ktorá dodá všetkým zemiakovým pokrmom lahodnú chuť a vôňu. Je vhodná na ochutenie pečených a grilovaných zemiakov, ale aj do iných zemiakových či zeleninových pokrmov.
Nerafinovaná vulkanická soľ, známa tiež ako kala namak sa ťaží ručne v sopečných oblastiach Pakistanu. V skutočnosti je skôr ružovo-šedá vďaka vysokému obsahu železa a iných, pre človeka dôležitých minerálov. Vďaka svojej typicky vajíčkovej chuti oživuje a dochucuje akékoľvek jedlo. Himalájska soľ na rozdiel od tej klasickej bielej nie je rafinovaná,...
Kardamóm znižuje zahlieňujúci účinok mlieka a mliečnych výrobkov. Detoxikuje kofeín v káve. Zlepšuje chuť a arómu jedál. Podporuje trávenie, zvlášť v kombinácii so škoricou a muškátovým orieškom, zabraňuje hnačkám, znižuje plynatosť a bolesť žalúdka, podporuje vstrebávanie živín z potravy. Chráni pred prekyslením organizmu. Zloženie: Kardamom obyčajný...
Horčičné semená pochádzajú z rôznych oblastí južnej Európy a západnej Ázie, pričom u nás sú známe tri hlavné druhy - biela (žltá), hnedá a čierna. Jednoducho povedané, čím svetlejšie semeno, tým jemnejšia a miernejšia chuť. Celé semená však vo všeobecnosti nemajú výraznú vôňu a ich štipľavá aróma a výrazná chuť sa prejaví až po rozdrvení alebo pomletí a...