Ako dosiahnuť štíhle a zdravé telo pomocou stravy
V dnešnej dobe ľudia konzumujú predovšetkým nezdravé, spracované, chemicky upravené jedlá na úkor prirodzených, čerstvých potravín. Z chutí uprednostňujú sladkú, slanú a kyslú, čo vedie k problému obezity, ktorý môžeme pozorovať najmä v rozvinutých krajinách. Na druhej strane ľudia zanedbávajú ostré, trpké a horké jedlá – jednoducho im nechutia. Z hľadiska zdravia sú však pre človeka dôležité všetky chute, konzumované v množstve podľa individuálneho typu. Jednoduchou a chutnou cestou k tomu, aby naša strava obsahovala všetkých šesť chutí, je varenie a príprava jedla s pomocou korenín.
Určenie vášho telesného typu vám môže pomôcť pochopiť a prijať vašu prirodzenú krásu a jedinečnosť. Je určite nereálne až nezdravé, keď niekto s mohutnou postavou typu kapha (voda a zem) chce byť štíhly a útly ako typ váta (vzduch a priestor). Prvým krokom je akceptovať svoje predispozície a danosti a potom vytýčiť si realistické ciele.
Nadmerná hmotnosť a obezita sú spôsobené nevhodným spôsobom stravovania a životným štýlom – prejedanie sa, nedostatok pohybu, stres, málo pobytu na čerstvom vzduchu a podobne. Pomerne častým javom je dnes tiež tzv. "emocionálne jedenie". Prejedanie sa a zlé stravovacie návyky vedú k nedostatočnému stráveniu potravy a vytváraniu toxínov (áma) v tele. Tieto toxíny poškodzujú funkčnosť tkanív a môžu viesť k závažnejším zdravotným problémom, ako len k priberaniu na hmotnosti.
Ajurvéda ponúka riešenie: diétne odporúčania, bylinné prípravky a rady týkajúce sa životného štýlu, aby človek posilnil svoje trávenie, zvýšil metabolizmus a dosiahol zdravé a štíhle telo. Ďalej sa môžu aplikovať terapie ako masáž, terapia teplom (obklady, sauna), cvičenie, techniky na zníženie stresu, terapia spánkom a zharmonizovanie emócií. Na detoxikáciu organizmu sa tiež odporúčajú ajurvédske techniky očisty zvané Panchakarma.
Čo a ako jesť?
Jedzte potraviny bohaté na výživné látky, čerstvé, ideálne doma pripravené jedlá a vyhýbajte sa chemicky spracovaným potravinám (polotovary, fast food a pod.)
Vyberajte si jedlá obsahujúce všetkých šesť chutí. Podľa ajurvédy sú varené jedlá výživnejšie a tiež ľahšie stráviteľné ako jedlá surové. Varenie pomáha zvyšovať tráviaci oheň agní a pomáha telu správne stráviť a spracovať jedlo. Potraviny ako obilniny, strukoviny a hlúbovitá zelenina by mali byť vždy konzumované varené. Dávajte pozor, aby ste jedlo nerozvarili či nepripálili a vždy ho pripravujte na kvalitných olejoch a koreninách.
Keď je tráviaci oheň agni slabý, telo začne vytvárať toxíny (áma), ktoré bránia vstrebávaniu živín z potravy. Prejedanie a nepravidelná strava poškodzujú agní a spomaľujú metabolizmus. Hlavné jedlo by ste mali skonzumovať v čase obeda (medzi 12:00 a 14:00 hodinou) a žalúdok by mal byť plný iba do dvoch tretín.
Snažte sa vždy jesť sezónne ovocie a zeleninu pochádzajúce predovšetkým z oblasti, kde žijete. Ovocie je najlepšie konzumovať počas dňa, medzi jedlami a samotné. Keď je váš tráviaci oheň slabý (váta), surová zelenina a šaláty sú ťažko stráviteľné a mali by ste sa ich konzumovať s mierou (najmä ak ste typ váta).
Dnešný moderný svet ponúka neuveriteľnú rozmanitosť jedál a spôsobov stravovania. Človek častokrát ani nevie, čo si má z toho obrovského množstva ponúkaných možností vybrať. Na jednej strane by chcel všetko ochutnať, na druhej strane sa možno trochu obáva, či je práve to konkrétne jedlo či spôsob stravovania dobrý pre neho.
Pri hľadaní odpovede na otázku "Čo mám teda jesť, aby som bol zdravý?" je dôležitý fakt, že zabúdame na jednoduchú pravdu: Jedlo je liek. Doslova vzaté, sme tým, čo jeme. V praxi sa staneme tým, čo naše telo strávi a asimiluje a tiež ochorieme z jedla, ktoré naše telo stráviť nedokáže.
Dnešného človeka trápia mnohé choroby, ktoré primárne pochádzajú z nezdravých stravovacích návykov. Dokonca aj tí, ktorí sa chcú stravovať zdravo, sú neustále zaplavovaní množstvom kadejakých "zaručených" receptov na zdravie. Médiá každý deň prinášajú nové spôsoby a rady, ako sa má človek stravovať, aby bol mladý, zdravý a krásny. Niektoré sú založené na správnych princípoch zdravého stravovania, iné môžu byť dokonca zdraviu škodlivé.
Ak chceme byť naozaj zdraví, je veľmi dôležité, aby sme si vytvárali zdravé stravovacie návyky už od útleho detstva. Rodičia by mali svoje deti viesť k zdravému spôsobu života a čo je ešte dôležitejšie, ísť im sami príkladom. To však neznamená, že ak ste doteraz žili nesprávnym spôsobom, už je zbytočné robiť akékoľvek zmeny. Nikdy totiž nie je neskoro! Zmena stravovacích návykov a životného štýlu prinesie úžitok v každom veku. Posilní sa vám trávenie, budete mať viac energie, zlepší sa vám celkový zdravotný stav a dokonca aj nálada.
Ajurvéda prináša viaceré jednoduché rady, ktorých účinky boli overené na mnohých ľuďoch počas tisícročí praxe. Stačí ich len vyskúšať!
Tipy ako sa správne stravovať
Najviac nevhodné kombinácie jedál
Nejedzte: |
spolu s: |
Fazule |
ovocie, syr, vajcia, mlieko, jogurt, ryby, mäso |
Vajcia |
MLIEKO, ovocie, najmä melóny, fazule, syr, jogurt, ryby mäso |
Ovocie |
pravidlo - nikdy nekonzumovať ovocie spolu s iným jedlom (výnimkou sú rôzne varené kombinácie) |
Obilniny |
ovocie |
Med |
nekonzumovať varený či pečený |
Horúce nápoje |
mango, syr, škroby, jogurt, ryby, mäso |
Citrón |
uhorky, mlieko, paradajky, jogurt |
Melóny |
nekombinovať s ničím – najmä nie s mliečnymi produktami, vajciami, vyprážanými jedlami, obilninami, škrobmi. Melóny viac ako akékoľvek iné ovocie musia byť konzumované samotné! |
Mlieko |
BANÁNY, čerešne, melóny, kyslé ovocie, kvasený chlieb, jogurt, ryby, mäso |
Ľuľkovitá zelenina (paradajky, baklažán, zemiaky) |
melóny, uhorky, mliečne produkty |
Reďkovky |
banány, hrozienka, mlieko |
Jogurt |
MLIEKO, ovocie, syr, vajcia, horúce nápoje, ľuľkovitá zelenina, ryby, mäso |
Potraviny napísané VEĽKÝMI PÍSMENAMI sú najhoršie kombinácie.
Autor: Alana Dev Priya
http://www.stockfreeimages.com/