Výživa pre jednotlivé typy

 

Váta

 

Výživa pre typ VátaĽudia typu váta sú často štíhli až chudí a preto viac ako iné typy potrebujú pravidelnú, vysoko výživnú stravu. Dôležitá je pre nich pravidelnosť - mali by jesť častejšie a v menších množstvách, lebo sila ich tráviaceho ohňa je premenlivá.

 

Najvhodnejšia je sladká chuť (obilniny, semená, ovocie, mlieko, med), potom slaná a kyslá. Jedlá horké, pálivé a trpké sa neodporúča typu váta konzumovať.

 

Ľuďom typu váta najviac vyhovuje varená, teplá strava, lebo tým vyrovnávajú chlad, ktorý je základnou vlastnosťou živlu vzduchu – váta. Tento typ ľudí máva väčšinou problém s trávením surovej stravy, ktorá pôsobí ochladzujúco. Preto je potrebné podávať čerstvú zeleninu, šaláty, špenát a klíčky spolu s kvalitným olejom, inak budú mať tendenciu narúšať živel vzduchu.

 

Typ váta by sa mal vyhýbať sušenému ovociu a suchému pečivu. Najdôležitejšie potraviny pre tento typ sú škrobovité, ako napríklad ryža, cestoviny a čerstvé pečivo (vláčne).

 

Na harmonizovanie zvýšenej váty sú dobré výživné a zjemňujúce jedlá, ako napríklad: teplé mlieko, smotana, maslo, teplé polievky, dusené jedlá, obilné kaše a čerstvo upečený chlieb. Do jedál si môže pridať maslo alebo olej.

 

Ľudia s prevažujúcou dóšou váta majú veľmi citlivé trávenie, ktoré sa ľahko vychýli z rovnováhy a preto je veľmi dôlležité, aby jedli bez stresu, v harmonickom a peknom prostredí. Ľahko sa prejedia, lebo mávajú "väčšie oči ako žalúdok".

 

Často trpia alergiami, ktoré sú zvyčajne nervového pôvodu a spôsobuje ich aj prejedanie či nevhodná kombinácia jedál. Vietor je aktívny a preto neznáša stimulanty, ako je kofeín v káve a teín v čaji. Veľmi dôležitým jedlom dňa pre vátu sú raňajky.  Dobré je konzumovať teplé a sladké obilné kaše. Môže si dopriať tiež popoludňajší olovrant.

 

Potraviny vyrovnávajúca vátu:

 

  • Mlieko a mliečne výrobky – kravské a kozie mlieko a syry, jogurt. Nie príliš vhodné pre ľudí typu váta sú tvrdý syr, zmrzlina a mrazený jogurt. Mliečne výrobky je však potrebné konzumovať s mierou.

 

  • Sladidlá – všetky prírodné sladidlá sú v miernom množstve vhodné. Napr. trstinový cukor, med, javorový sirup, slad stevia. Nevhodný je biely rafinovaný cukor a umelé sladidlá.

 

  • Oleje – väčšina rastlinných olejov je vhodná pre typ váta, najlepšie sú oleje za studena lisované, najmä sezamový, olivový, mandľový a slnečnicový. Menej vhodné sú: repkový, kukuričný, sójový olej a margaríny.

 

  • Obilniny – pšenica, biela aj celozrnná ryža, ovsené vločky (varené ako kaša prípadne namočené). Nevhodnou obilninou pre vátu je jačmeň, proso, raž, kukurica a všetky suché zrná.

 

  • Ovocie – musí byť sladké a zrelé. Dobré sú pomaranče, banány, hrozno, čerešne, jahody, maliny, broskyne, marhule, melóny, ananás, mango, kompóty, namočené datle a figy. Jablká a hrušky by mali byť varené príp. pečené, inak zvyšujú vátu. Nie príliš vhodné je sušené, nezrelé či príliš kyslé ovocie.

 

  • Zelenina – najvhodnejšia je varená zelenina sladkej chuti ako napríklad tekvica, mrkva, červená repa, sladké zemiaky, paštrnák, ďalej uhorky, špargľa, zelená fazuľka, reďkovky (v malom množstve), tepelne upravená cibuľa, cesnak a pór. Pre vátu nie je veľmi vhodná surová zelenina, hlúbovitá a kapustovitá zelenina (spôsobuje plynatosť), baklažán, zemiaky, paradajky, klíčky. Zelenú listovú zeleninu je lepšie tepelne upravovať a používať s maslom alebo olejom, prípadne s vhodným korením.

 

  • Strukoviny – nie sú najvhodnejšou potravou pre ľudí typu váta, lebo majú tendenciu spôsobovať plynatosť a zápchu. Je potrebné ich pripravovať so správnym korením (rasca, bobkový list, kurkuma). Najlepší je cícer, šošovica, zelená fazuľka, mungo fazuľa, tofu. Nevhodné sú sója, fazuľa, hrach, bôb a ďalšie.

 

  • Orechy a semená – väčšina orechov a semien je vhodná pre vátu. Dôležité je konzumovať ich v malých množstvách a vo vhodných kombináciách.

 

  • Korenie – väčšina korenín vyhovuje ľuďom typu váta, lebo odstraňujú plynatosť a zapaľujú tráviaci oheň (agní). Pretože vietor je studený, potrebuje mierne množstvo zahrievacieho a sladkého korenia, napr. škorica, rasca, muškátový oriešok a kvet, bazalka, klinček. Je však potrebné zachovať mieru v zmysle "menej je viac".

 

  • Nápoje – Ľudia typu vzduchu majú sklon k dehydratácii a je pre nich preto nevyhnutné prijímať dostatočné množstvo tekutín. Najlepšia je filtrovaná voda, minerálky a bylinkové čaje. Vhodné sú tiež riedené ovocné šťavy alebo šťava z mrkvy.

 

 

Pitta

 

Výživa pre typ PittaĽudia typu pitta mávajú zdravú, pravidelnú chuť do jedla a ich organizmus je schopný stráviť aj väčšie množstvo potravy. Majú silný tráviaci oheň, ktorý sa čiastočne dokáže vyrovnať aj s nevhodnými kombináciami potravy.

 

Títo ľudia zdanlivo vyzerajú dokonale zdraví a aktívni, málokedy sa na niečo sťažujú. To môže byť zradné, lebo choroby sa pri tomto type často zistia až v ich plne prejavenom štádiu bez predchádzajúceho varovania a sú o to ťažšie liečiteľné.

 

Najvhodnejšou chuťou pre pitta ľudí je sladká, horká a trpká. Neodporúča sa kyslá, slaná a pálivá chuť. Vo všeobecnosti možno povedať, že ľuďom typu pitta škodia všetky príliš silné, výrazné chute a zo zdravotného hľadiska je pre nich najvhodnejšia nie veľmi chuťovo výrazná strava.

 

Ale práve títo ľudia s vysokým ohňom často obľubujú pálivé a ostré jedlá, čo je na ich vlastnú škodu. Pitta dóša potrebuje chladnú alebo vlažnú stravu, pretože oheň je horúci. Najmä v lete by si mala vyberať ochladzujúce a osviežujúce potraviny. Dôležité je znížiť spotrebu soli, oleja a korenín, ktoré zahrievajú organizmus.

 

Pitta ľuďom veľmi škodia kyslé potraviny, lebo spôsobujú pocity pálenia a zápaly rôznych tkanív. Mali by sa vyhýbať kyslým uhorkám, jogurtu, kyslej smotane, syru a tiež octu v šalátových dresingoch (namiesto neho sa dá použiť citrónová šťava).

 

Ľudia typu pitta zvyčajne nemajú problémy s trávením surovej potravy, ktorá na nich pôsobí ochladzujúco a osviežujúco. Mali by sa ale vyhýbať ťažkým, vyprážaným jedlám a potravinám s vysokým obsahom cholesterolu.

 

Tomuto typu stačia tri jedlá denne. Mal by sa vyhýbať jedeniu v neskorých večerných a nočných hodinách a tiež jedeniu v strese. Pitta vyrába energiu tepelnú i mentálnu, a preto stimulanty (kofeín, teín) treba používať opatrne. Pokiaľ typ pitta konzumuje iba ľahké potraviny, máva hlad ako vlk. Treba jesť i ťažšie potraviny, ktoré upokojujú silné trávenie žlče. Olovranty a desiate mu škodia.

 

Potraviny vyrovnávajúca pittu:

 

  • Mlieko a mliečne výrobky – mlieko je jednou z najvhodnejších potravín pre ľudí typu ohňa, lebo jeho energia je uzemňujúca a chladivá. Najlepšie je konzumovať mlieko samotné, maslo, sladkú smotanu a mäkké syry. Nevhodné pre pittu sú kyslé a kvasené mliečne výrobky ako jogurt, kyslé mlieko, kefír, kyslá smotana, tvrdé syry. Nevhodné sú tiež vaječné žĺtka.

 

  • Sladidlá – vhodné sú trstinový cukor, javorový sirup, čerstvý med. Nevhodný je med starší ako 6 mesiacov, biely rafinovaný cukor, slad, sirupy

 

  • Oleje – oleje a tuky zvyšujú v tele živel ohňa, preto nie sú ideálnou potravinou pre ľudí typu pitta. Najlepšie sú rastlinné oleje konzumované s mierou, najmä slnečnicový, kokosový, sójový olej, maslo ghí. Nevhodné sú oleje ako sezamový, kukuričný, mandľový, repkový a margaríny. Mimoriadne škodlivý pre pittu je živočíšny tuk.

 

  • Obilniny – vhodné na zníženie živlu ohňa sú: pšenica, jačmeň, ryža Basmati, ovsené vločky. Neodporúča sa konzumovať kukuricu, raž, pohánku.

 

  • Ovocie – najlepšie pre typ pitta je ovocie sladkej chuti, lebo jeho energia je chladivá, upokojujúca a harmonizujúca. Vhodné sú napríklad jablká, hrušky, ananás, melón, figy, datle, hrozno, mango, pomaranče, mandarínky a sušené ovocie. Nevhodné je kyslé ovocie ako grepy, citróny, egreše, ríbezle, višne, ďalej jahody, broskyne, marhule.

 

  • Zelenina – väčšina druhov svojou energiou vyhovuje telesnému typu pitta, dokonca aj v surovom stave. Dobré je konzumovať uhorky, brokolicu, karfiol, zeler, klíčky, zelené fazuľky, šalát, hrášok, cuketu, papriku, kapustu. Nevhodnou zeleninou sú: pálivé papriky, reďkovky, surová cibuľa, pór a cesnak, červená repa, mrkva, špenát, baklažán, paradajky.

 

  • Strukoviny – väčšina strukovín je pre typ pitta vhodná, musia byť však vhodne pripravené s korením a nekonzumované v nadmernom množstve. Najlepšia je fazuľa, sója, cícer, mungo, tofu a hrach. Nevhodné sú šošovica a sójová omáčka.

  • Orechy a semená – obsahujú veľa oleja a ten zvyšuje živel pitta, preto môžu byť konzumované len príležitostne a v malých dávkach. Vhodné sú slnečnicové a tekvicové semienka, kokosový orech. Nevhodné sú: arašídy, mandle, kešu, vlašské orechy, sezamové semienka, pistácie.

 

  • Korenie – ostré pálivé korenia zvyšujú v tele živel ohňa, ktorý je u tohto typu ľudí prirodzene veľmi silný. Vhodnejšie sú pre nich korenia ako koriander, kardamóm, kurkuma, mäta, fenikel, šafrán, cilantro. Nevhodnými koreninami sú čili, horčica, soľ, čierne korenie, cesnak, klinčeky, muškátový orech, zázvor, kečup.

 

  • Nápoje – ľudia typu pitta potrebujú veľa tekutín, najlepšia je čistá voda a minerálka. Môžu príležitostne piť čierny alebo zelený čaj, mali by sa však vyhýbať káve a alkoholu. Z bylinných čajov je pre nich najlepší odvar z malinových listov, mäty alebo sladkého drievka. Výborným nápojom je mlieko a tiež ovocné šťavy (okrem kyslých ako napríklad pomarančová či grepová šťava).

 

 

Kapha

 

Výživa pre typ KaphaĽudia s prevažujúcou dóšou kapha majú najväčšie zásoby energie zo všetkých telesných typov a preto nepotrebujú veľa jedla. Bohužiaľ tento typ ľudí si rád jedlo vychutnáva, sú to veľkí gurmáni. Často tiež používajú jedlo ako spôsob odreagovania citových frustrácií, čo môže viesť k veľkej nadváhe.

 

Kapha potrebuje suchú, teplú a ľahkú stravu. Má slabý tráviaci oheň a pomalé trávenie (lenivé črevá a žlčník). Najvhodnejšia chuť pre tento typ je pálivá, horká a trpká, pozor si musia dávať na sladkú, slanú a kyslú chuť. To neznamená, že by nemali vôbec konzumovať potraviny obsahujúce tieto chute, nemali by ich však prijímať vo väčších množstvách.

 

Postačia im dve až tri jedlá denne, veľmi prospešný je pre nich pôst, napríklad jeden deň v týždni. Tento typ môže bez problémov vynechať raňajky a jesť iba dvakrát denne, no nikdy by nemal ísť spať hneď po jedle. Musí si dávať veľký pozor na to, aby sa neprejedal. Neodporúča sa ani jesť po západe slnka.

 

Ľudia typu kapha by sa mali vyhýbať príliš tučným, mastným, ťažkým a studeným jedlám. Ich strava by mala byť ľahká, suchá a mierne zohrievajúca. Jedlá by mali byť pripravované len s minimálnym množstvom vody, masla, oleja a cukru a soli. Soľ má totiž tendenciu zadržiavať v tele vodu. Pre kaphu je lepšie používať "suché" spôsoby prípravy jedál (pečenie, opekanie, grilovanie) ako varenie vo vode, na pare, blanšírovanie.

 

Mliečne výrobky typu kapha veľmi neprospievajú, lebo zvyšujú v tele živel vody a podporujú tvorbu hlienu. Najviac škodlivé je maslo, zmrzlina a syry.

 

Stimulanty, napr. kofeín v káve a teín v čaji, môžu ľudia typu kapha konzumovať kedykoľvek. Olovranty a desiate im škodia.

 

Potraviny vyrovnávajúca kaphu:

 

  • Mlieko a mliečne výrobky – kravské mlieko a výrobky z neho zvyšujú v tele živel vody a spôsobujú u tohto typu ľudí zahlienenie a alergie. Prijateľnejšou alternatívou býva kozie mlieko, sójové mlieko prípadne kyslé mlieko. Nevhodné sú takmer všetky mliečne výrobky ako syr, maslo, tvaroh, jogurt, kefír, smotana, zmrzlina.

 

  • Sladidlá – ľudia typu kapha by sa sladkým jedlám mali vyhýbať, lebo sú pre nich škodlivé. Bohužiaľ väčšinou páve túto chuť milujú. Jediným skutočne vhodným sladidlom pre tento typ je med, nevhodné sú všetky ostatné sladidlá ako cukor, sirupy a podobne.

 

  • Oleje – sú pre kaphu príliš ťažké a uzemňujúce, preto musia byť konzumované v malých množstvách a len niektoré druhy. Vhodnými olejmi sú mandľový, kukuričný, slnečnicový a horčičný. Nevhodné sú sezamový, olivový, sójový olej, ghí, maslo a margaríny. Mimoriadne škodlivé sú najmä živočíšne tuky.

 

  • Obilniny – väčšina obilnín je ťažká, vyživujúca a uzemňujúca, preto sa nehodia pre ľudí typu kapha. Taktiež by sa mali vyhýbať bielej múke a múčnikom a uprednostňovať len celozrnné obilniny, a to pohánku, jačmeň, pšeno, kukuricu (pukance) a raž. Nevhodné sú: pšenica, ovsené vločky, ryža.

 

  • Ovocie – typ kapha môže konzumovať ovocie len v malom množstve a v sezóne, lebo posilňuje v tele živel vody. Vhodné sú jablká, hrušky, marhule, broskyne, granátové jablká a akékoľvek sušené ovocie. Je potrebné vyhýbať sa banánom, datlám, grepom, hroznu, ananásu, pomarančom, melónom, citrónom, slivkám a kokosovým orechom.

 

  • Zelenina – väčšina zeleniny je pre ľudí typu kapha vhodná, a to predovšetkým čerstvá alebo pripravená na pare. Prospešné sú zeler, brokolica, kapusta, cibuľa, cesnak, pór, šalát, reďkovky, mrkva, hrášok, špargľa, zemiaky, špenát, paprika, zelená fazuľka, klíčky a iné, okrem: uhorky, cukety, paradajky, kyslá kapusta.

 

  • Strukoviny: sú pre telesný typ kapha veľmi vhodné, lebo majú tendenciu vysušovať organizmus. Sú určite lepším zdrojom bielkovín ako mliečne výrobky a samozrejme mäso. Najvhodnejšie sú: šošovica, fazuľa, hrach, tofu. Kapha by sa mala vyhýbať sójovým bôbom a cíceru.

 

  • Orechy a semená – sú príliš olejnaté a ťažké a preto nie sú najlepšími potravinami pre ľudí kapha. Mali by ich konzumovať v malom množstve a mierne opražené. Najlepšie sú slnečnicové a tekvicové semiačka, nevhodné sú všetky ostatné orechy a semená ako napríklad arašídy, mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu, pistácie, kokos, mak, sezamové a ľanové semiačka.

 

  • Korenie – ľudia typu kapha majú pomalý metabolizmus a preto sú pre nich vhodné korenia predovšetkým pálivej, ostrej chuti, lebo povzbudzujú tráviaci oheň (agní). Najlepšie pre nich sú: zázvor, škorica, cesnak, chren, čierne korenie, čili paprika, kurkuma, kličeky, kmín, koriander, muškátový orech, horčica. Vyhýbať by sa mali jedlám s obsahom soli, glutamanu sodného, octu, sójovej omáčke.

 

  • Nápoje – Typ kapha nepotrebuje veľa tekutín, najmä nie studených či dokonca ľadových. Z nápojov je pre nich vhodná čistá voda, minerálka, bylinkové čaje, čierny čaj a príležitostne tiež káva.

 

Autor: Alana Dev Priya

 

http://www.stockfreeimages.com/

Naspäť